Pinsa – Saska Kępa – Francuska 6
PINSA na Francuskiej jest pierwszym w Polsce miejscem serwującym Pinsę.
Właściciele lokalu mają wyłączność na sprzedaż tego produktu.
Włoskie specjały można zjeść w restauracji, w stylowo urządzonym wnętrzu lub zamówić na wynos.
Możemy się spodziewać, że wkrótce w Warszawie pojawią się kolejne miejsca serwujące ten włoski przysmak.
Czym Pinsa różni się od znanej wszystkim pizzy?
Zawiera mniej tłuszczu i jest lekkostrawna.
Ciasto ma w składzie mniej oliwy z oliwek, więcej wody i powstaje ze specjalnej mieszanki najwyższej jakości mąk (ryżowej, sojowej i pszennej) sprowadzanej z Włoch.
Wszystkie użyte składniki są wolne od GMO.
Na Francuskiej będzie można spróbować Pinsy w 16 smakach – zarówno w wersji wytrawnej (wśród dodatków m.in. włoskie szynki, sery, owoce morza), jak i na słodko.
Tradycjonaliści w menu znajdą, m.in. BASILICO – mozzarella, sos pomidorowy i świeża bazylia.
Bardziej wymagający na pewno zechcą spróbować wersji PINSA CON POLIPO – grillowana ośmiornica, świeża rukola, sałata karbowana, pomidorki cherry, sos czosnkowo-cytrynowy.
Na najmłodszych będzie natomiast czekać CIOCCOLATO – mozzarella, nutella, banan, wiórki kokosowe.
Lokal na Francuskiej, to nie tylko Pinsa.
Smakosze włoskiej kuchni będą mogli spróbować ARANCINI, (ryżowe kulki z gorącym nadzieniem podawanych w chrupiącej panierce),
FRITTO MISTO (owoce morza w panierce podawane z cytryną i pikantnym sosem koktajlowym lub sosem czosnkowo-limonkowym), a na deser zjeść sycylijskie CANNOLI, czyli chrupiące rurki z kremem ricotta z dodatkami.